menu
Word Lid
Dit zijn de kandidaten van Vlaams Belang en hun plannen voor Kapellen

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Op zondag 13 oktober mogen ook de Kapellenaren naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Kapellen en hun kandidaten aan u voor. 

Bovenaan de lijst van Vlaams Belang staat de 57-jarige financieel manager Chris Marynissen. 

“Aangezien het aantal incidenten in het centrum van onze gemeente de voorbije jaren enorm is toegenomen, is veiligheid onze topprioriteit. We willen dat de politie zichtbaarder in het straatbeeld te zien is en ook nog repressiever optreedt.”

  1. De lijsttrekker: Chris Marynissen (57)

Chris Marynissen is opgegroeid in een sociale woning in de Brasschaatse wijk Kaart. Twintig jaar geleden verhuisde hij met zijn echtgenote Els Van Laethem naar de nabijgelegen buurt Hoogboom in Kapellen. Zijn brood verdient hij als financieel manager. In die hoedanigheid heeft hij de voorbije twee decennia onder andere al de verhuisoperatie van een opleidingsinstituut naar een nieuwbouw in Brasschaat in goede banen geleid, een shared servicecentrum van een Deense keukenbouwer in Schelle op poten gezet, net als de Antwerpse vestiging van een Aziatisch logistiek bedrijf.

Dertien jaar geleden is Marynissen toegetreden tot het bestuur van Vlaams Belang Kapellen. Van die afdeling is hij in 2014 voorzitter geworden, wat hij nog steeds is. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trok hij de lijst. Dat heeft hem een zetel in de gemeenteraad opgeleverd. Op 13 oktober is hij opnieuw aanvoerder.

In zijn overige vrije tijd houdt de lijsttrekker zich bezig met zijn twee honden, mountainbiken en sportschieten. Zowel bij WTC De Flandriens als de vereniging voor sportschutters Scaldis behoort Marynissen tot het bestuur. Voor die laatste treedt hij regelmatig op als baancommissaris.

Welk(e) project(en) of welke realisatie(s) van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd ?

“Het nieuw administratief centrum en de assistentiewoningen aan het Bruggeske. Het oude administratief centrum was helemaal afgeleefd. Het was een vreselijke plek voor onze gemeentelijke medewerkers om te werken. Nu kunnen ze in heel comfortabele omstandigheden hun gewaardeerd werk verrichten. De nieuwe assistentiewoningen liggen pal in het (winkel)centrum van onze gemeente, waardoor de bewoners alle verplaatsingen makkelijk te voet kunnen maken.”

Wat kon er volgens u toch beter ?

“Kapellen wordt nog steeds bestuurd als een ‘baronie’ (regeringsvorm waarbij de absolute macht bij één persoon berust, red.) en niet als een echte democratie. Er heerst weinig transparantie. En inspraak is quasi onbestaand. Zo moet je verplicht gebruikmaken van de diensten van een lokale drankhandelaar wanneer je een gemeentelijke feestzaal huurt en staat men voor de ene wel afwijkingen toe op bouwvoorschriften en voor de andere niet. Ons kent ons.”

Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?

“Veiligheid. Het aantal (geweld)incidenten in het centrum van onze gemeente is de voorbije jaren enorm toegenomen. We willen dat de politie daarvan een topprioriteit maakt. Ze moet zichtbaarder in het straatbeeld te zien zijn en repressiever optreden.”

“In dossiers rond dat thema heb ik me de voorbije politieke jaren trouwens al verdiept, samen met partijgenoot Ludo De Bruyn (voormalig hoofdinspecteur bij de federale gerechtelijke politie, red.). Ik denk maar aan de aanpak van probleem veroorzakende jongeren in het centrum, ijveren voor meer ANPR-camera’s om rondtrekkende dievenbendes aan te pakken en ook maatregelen voor meer verkeersveiligheid.”

Hoeveel zetels denkt u te behalen op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee ?

“Als onze goede score van de afgelopen Vlaamse en federale verkiezingen op 9 juni richtinggevend is, dan zouden vier à vijf zetels mogelijk moeten zijn”, aldus Marynissen. “Ons programma zou ik het best kunnen omschrijven als keuzes van het gezond verstand. Iedere partij die bereid is om (grote) delen van ons programma uit te voeren, vindt in ons een trouwe coalitiepartner.”

“Met welke partij wij liever niet in zee gaan? Ik blijf het vreemd vinden dat sommige partijen ons ten onrechte ervan beschuldigen dat wij bevolkingsgroepen uitsluiten, terwijl ze zich zelf schuldig maken aan het uitsluiten van onze partij en haar mandatarissen. Aangezien ik huiver van zoveel hypocrisie, ga ik op deze vraag geen antwoord kunnen formuleren.”

  1. Wie staat er op de lijst ?

1. Chris Marynissen (57): Finance Manager

2. Brenda Lioris (42): Legal & Compliance Manager (kijkt erop toe dat bedrijf wetten naleeft)

3. Ludo De Bruyn (69): hoofdinspecteur op rust

4. Els Van Laethem (62): verpleegkundige

5. Carla Kemp (79): verzekeringsadviseur op rust

6. Linda Ghys (68): boekhouder op rust

7. Torben Simons (25): student netwerkbeheer

8. Franky Lenaerts (64): brood- en banketbakker

9. Rudy Bastiaenssens (66): onderhoudstechnieker op rust

10. Rita Beuckeleers (68): winkelbediende op rust

11. Kevin Beaudoux (47): arbeider

12. Josephine De Maeyer (86): huisvrouw

13. Jan Brans (77): beroepsmilitair op rust

14. Diane Verboven (75): huisvrouw

15. Yolande Everaerts (71): kapster

16. Sabrina Hoendervangers (45): logistiek medewerker

17. Kristian Van Perre (57): boekhouder

18. Jeanne Willaert (67): administratief bediende op rust

19. Walter Maes (67): banketbakker

20. Shania Beaudoux (20): student verzorging

21. Nicole Steylaerts (64): winkelbediende

22. Rosette Boel (71): administratief bediende op rust

23. Ives Hansoul (52): ambulancier

24. Jeff Robert (64): zelfstandige

  1. Dit zijn de plannen van Vlaams Belang voor Kapellen

Veiligheid

“Wij zetten ons in voor een veiligere gemeente door hangjongeren effectief aan te pakken, sluikstorters en inbrekers te bestrijden en ook de bereidheid tot aangifte te verhogen. Dat bereiken we door de politie zichtbaarder en toegankelijker te maken, waardoor burgers zich gesteund voelen en sneller geneigd zijn om incidenten te melden.”

Wij willen de leegstand van winkels aanpakken door onbenutte mogelijkhe­den in het winkelaan­bod te identifice­ren en financiële ondersteu­ning te bieden aan startende onderne­mers in hun eerste jaar.

Mobiliteit

“Wij engageren ons voor een betere verkeersveiligheid en meer leefbaarheid binnen onze gemeente door de doorstroming te optimaliseren en gevaarlijke verkeerssituaties aan te pakken. Dat omvat het weren van doorgaand vrachtverkeer uit de dorpskern, het herinrichten van bushaltes voor een veiligere en efficiëntere toegang en ook het stroomlijnen van de voetgangersoversteekplaatsen om de veiligheid voor alle weggebruikers te verhogen.”

Betaalbaar wonen

“Sociale woningen moeten prioritair toegewezen worden aan inwoners met een bewezen sterke binding met onze gemeente. Zo verzekeren we dat zij die het meest bijdragen aan en betrokken zijn bij onze gemeenschap, ondersteund worden in hun woonbehoeften.”

Lokale economie

“Wij willen de leegstand van winkels aanpakken door onbenutte mogelijkheden in het winkelaanbod te identificeren en financiële ondersteuning te bieden aan startende ondernemers in hun eerste jaar. Verder pleiten we ervoor dat parkeren in het centrum niet langer betalend is om de lokale middenstand te versterken. We zijn ook voorstander ervan de wekelijkse markt terug te brengen naar het commercieel centrum van onze gemeente.”

Meer inspraak in het beleid

“Voor grote investeringsprojecten moeten bindende referenda worden ingevoerd. Ook dienen wijkvergaderingen georganiseerd te worden om buurtbewoners actief te betrekken en te informeren over geplande werkzaamheden. Bovendien wordt de input van diverse adviesraden bij elke beslissing ingewonnen om zo een breed gedragen beleid te verzekeren.”

4. Dit vindt Vlaams Belang over drie hot topics in Kapellen

Meer inzetten op betaalbaar wonen

“Volledig akkoord. Vanwege de ongelimiteerde instroom van asielzoekers en de foute aanpak van Oekraïense vluchtelingen door hen een leefloon te geven in plaats van bed, bad en brood - wat een aanzuigeffect gecreëerd heeft - zijn de weinig goedkope woningen in onze gemeente niet meer beschikbaar voor onze mensen. Door leegstaande gebouwen zoals kerken een nieuwe bestemming te geven kunnen we betaalbare starterswoningen realiseren.

De gemeente moet proactiever de leegstand in Shopping Promenade aanpakken

Daar gaan wij niet mee akkoord. De Promenade is geen eigendom van de gemeente, maar van een investeringsmaatschappij met een eigen management van het winkelcentrum. Het is niet aan de gemeente om te zorgen voor de inkomsten van een investeringsmaatschappij. Persoonlijk draag ik Shopping Promenade geen warm hart toe. Het zorgt voor frequent en hinderlijk vrachtvervoer in het centrum van onze gemeente, zelfs in een fietsstraat. En het heeft bijgedragen aan de vernietiging van de winkelstraat. Bovendien staat het dan ook nog eens op watergevoelig gebied, waardoor men met pompen het water uit de parking moet proberen houden. Van heel dit project is slechts de voormalige eigenaar van die waardeloze gronden beter geworden.”

Strenger optreden ten probleem veroorzakende hangjongeren

“Wij zijn het hier volledig mee eens. Dat is een topprioriteit voor ons. Al is daar volgens mij wel een anders bestuur voor nodig. Het huidige heeft de voorbije legislaturen vooral uitgeblonken in wegkijken en minimaliseren van deze problematiek.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF