menu
Word Lid
Uit de gemeenteraad 4/07/2022
De Vlaams Belang fractie stelde op de gemeenteraadszitting van 4 juli 2022, door middel van een actualiteitsvraag, voor om een sensibiliseringscampagne te voeren over de veiligheidsproblemen met elektrische steps en mono wheels binnen de gemeente.
Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute, waren er vorig jaar in Vlaanderen 291 verkeersdoden te betreuren. Daarnaast gebeurden er meer dan 1.000 letselongevallen met e-steps, ofwel bijna 3 per dag.Om het aantal ongevallen met e-steps terug te dringen, mogen deze sinds 1 juli 2022 niet langer gebruik maken van het voetpad. Ze dienen gebruik te maken van het fietspad, of bij ontstentenis daaraan de rijbaan.
Omdat in onze gemeente nogal wat bestuurders van e-steps en monowheels het als een 'verworven recht' beschouwen om op het voetpad te rijden en menig andere zwakke weggebruiker in gevaar te brengen, verzocht onze fractie om de nieuwe wetgeving breed te communiceren binnen onze gemeente en bestuurders bewust te maken van het gevaar op ernstige gelaatsfracturen wanneer geen geschikte valhelm gedragen wordt.
Ook werd aangedrongen op een sensibiliseringscampagne door de politie bij aanvang van het nieuwe schooljaar.Het college had wel oren naar onze voorstellen en beloofde in een volgende editie van Info Kapellen de nodige aandacht aan de gewijzigde wetgeving te besteden. Ze zijn enerzijds wel van mening dat iedere bestuurder op de hoogte dient te zijn van de geldende wetgeving, maar kunnen anderzijds niet blind blijven voor de toename van het aantal (ernstige) letselongevallen met e-steps in onze gemeente. Ook ons voorstel om via de politie te sensibiliseren viel in goede aarde en zal op de eerstvolgende politieraad besproken worden.
Het is niet dat we tegen het gebruik van deze vervoersmiddelen zijn, maar veiligheid gaat voor alles, zowel voor de bestuurder als de andere weggebruikers.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF